1,2-Hexanediol

Jest to konserwant, którego zadaniem jest zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Zwiększa również skuteczność konserwantów w różnych formulacjach kosmetycznych. Ułatwia penetrację środka konserwującego do błony komórkowej mikroorganizmów. Dodatkowo ma właściwości nawilżające.

Najczęściej można łączyć z małymi dawkami innych konserwantów, takie jak fenoksyetanol lub środki konserwujące na bazie kwasów, takie jak sorbinian, benzoesan i dehydrooctan dla skutecznej konserwacji.

Stosowane stężenia: 1-3% (3% samodzielnie)

Pochodzenie: syntetyczne

Bezpieczny dla kobiet w ciąży: TAK

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA
×