ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE

Składnik, który odpowiada za właściwości matujące kosmetyku, także kremów do twarzy. Wygładza powierzchnię skóry, absorbuje nadmiar sebum. Pełni także funkcję regulatora lepkości. Zmniejsza tłustość i poprawia rozprowadzalność gotowego kosmetyku. Stosowany w kosmetykach pielęgnacyjnych i kolorowych, ale również w zasypkach dla dzieci. Dodatkowo składnik ten dodawany do kosmetyków z jakimkolwiek filtrem może podwyższać wartość SPF tego filtru. Istnieje wiele obaw przed solami aluminium, jednak żadne z badań, które było do tej pory przeprowadzone nie wskazało, że sól ta jest toksyczna, nawet podawana doustnie (a składnik ten często jest dodawany do żywności). Dodatkowo składnik ten nie jest rozpuszczalny w wodzie, więc nie ma szansy przejścia przez skórę w formie jonu (Al3+).

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA
×