Tocopheryl Acetate

Organiczny związek chemiczny będący estrem kwasu octowego i witaminy E, pochodna witaminy E. W kosmetykach pełni funkcję przeciwutleniacza. Hamuje procesy rodnikowe w skórze, zapobiega jej starzeniu. Wzmacnia barierę ochronną skóry, poprawia nawilżenie,  wygładza i ujędrnia. Aktywizuje i usprawnia odnowę komórek, działa regenerująco, zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Znacząco poprawia ukrwienie skóry, miejscowo działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Jest skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień i oparzeń, ogranicza rumień. Składnik wszechstronny, stosowany w wielu recepturach kosmetycznych (kremy, balsamy, odżywki do włosów, paznokci, pomadki), nieodzowny składnik kremów regenerujących i anty-age. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu składnik ten ma również funkcję techniczną: wydłuża przydatność kosmetyków do użycia, zabezpiecza go przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji.

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA
×