Glyceryl Stearate SE

Monostearynian glicerolu SE jest emulgatorem pochodzenia roślinnego akceptowanym przez jednostkę certyfikującą COSMOS. Pozyskuje się go w 100% ze źródeł odnawialnych. Monostearynian glicerolu SE jest w postaci grubo zmielonego proszku. HLB = 5,8.

alecane 4 – 10% w emulsjach. 6 – 7 % optymalne stężenie emulgatora w emulsji o średniej lepkości 8 – 10% stężenie w sztywniejszych emulsjach.

  • Monostearynian glicerolu SE (samoemulgujący) świetnie sprawdza się w emulsjach do pielęgnacji włosów (odżywkach i maseczkach), ale również w kremach do twarzy, balsamach do ciała, kremach do rąk i stóp. Posiada działanie nawilżające i wygładzające.
  • Stabilność emulsji: Monostearynian glicerolu SE tworzy stabilną emulsję przy pH 5,5 – 7,5. Nie tworzy stabilnych emulsji z eko konserwantem płynnym, a także ze składnikami o niskim pH (m.in. z kwasami AHA, BHA i PHA, z niektórymi hydrolatami o niskim pH).
  • Składniki fazy trzeciej zalecamy dodawać do emulsji ostudzonej do 30 – 35°C. W celu zwiększenia stabilności emulsji proponujemy dodać zagęstnik hydrofilowy (np. gumę guar lub gumę ksantanową w stężeniu 0,1 – 0,3%) i/lub składnik konsystencjotwórczy (np. alkohol cetylowy w stężeniu 1 – 3%).
Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA

Uwielbiam ten sklep

×