Polysorbate 80

Polysorbate 80 jest lepką, gęstą cieczą w kolorze bursztynu i lekko gorzkim smaku. Związek otrzymywany jest na bazie oliwy (jest pochodną sorbitolu i kwasu oleinowego). Jest stosowany głównie jako emulgator, środek powierzchniowo czynny i zwiększający rozpuszczalność w produktach spożywczych, kosmetykach, witaminach, medykamentach.

Polysorbate 80 ma wyższy HLB niż Polysorbate 20, który wynosi ok. 16,5 – 17. Dlatego Polysorbate 20 nadaje się do rozpuszczania w wodzie olejków zapachowych, a Polysorbate 80 cięższych olejów. Jeśli więc chcesz dodać zapach do szamponu użyj Polysorbate 20, natomiast gdy zamierzasz dodać do szamponu oliwę z oliwek użyj Polysorbate 80. Tworząc bomy lub olejek do kąpieli użyj Polysorbate 80, co zapobiegnie powstawaniu tłustych plam i dokładnie „rozpuści” olej w wodzie.

Polysorbate 80 jest znanym środkiem zapobiegającym wypadaniu włosów. Działanie przywracające włosy odkrył przypadkowo fiński lekarz, dr Illona Purola, która prowadząc badania dotyczące raka skóry zauważyła, że Polysorbate 60 stosowany na skórę powoduje odrost włosów. W późniejszym czasie okazało się, że Polysorbate 80 jest jeszcze skuteczniejszy.

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA

Uwielbiam ten sklep

×