Tranexamic Acid

Kwas traneksamowy.

Wspomniany kwas traneksamowy początkowo znany był jedynie jako substancja wykazująca działanie przeciwkrwotoczne. Biotechnolodzy zainspirowani jego skutecznością postanowili przyjrzeć się mu bliżej, a następnie wykorzystać w kosmetyce.

KWAS TRANEKSAMOWY JAKO LEK

Kwas traneksamowy obecnie stosowany jest w dermatologii jako „lek” na trądzik różowaty i przebarwienia. Jego przeciwkrwotoczne działanie przyczynia się do skuteczności leczenia świądu, pokrzywki i stanów zapalnych skóry. To, co go wyróżnia, to równoczesne eliminowanie przebarwień widocznych na skórze i przeciwdziałanie powstawaniu nowych – hamuje kumulację melaniny. Jest stosowany przy dyskolorycie skóry, czyli występowaniu przebarwień na poziomie naczyniowym. Zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi stany zapalne. Badacze są zgodni, że kwas traneksamowy jest skutecznym lekiem w przypadku melasmy, ale jego doustne przyjmowanie obarczone jest działaniami niepożądanymi. Powinien być zatem stosowany pod ścisłą kontrola lekarską. Stąd też zaczęto podejmować próby stosowania kwasu traneksamowego miejscowo, bezpośrednio na przebarwienie.

Działanie kosmetyczne

Kwas traneksamowy oprócz działania rozjaśniającego przebarwienia wykazuje szczególne właściwości łagodzące stany zapalne skóry. Sprawdzi się w przypadku skóry z trądzikiem różowatym. Wykazuje również działanie nawilżające. Wpływa nie tylko na przebarwienia już istniejące, ale działa prewencyjnie przy nawrotach.

Nadaje się do każdego rodzaju skóry i może usuwać przebarwienia i rozjaśniać plamy, takie jak zmiany pigmentacyjne po ekspozycji na słońce, ciemne plamy (ostuda, piegi). Wykazuje działanie na różnych etapach melanogenezy. Będzie rozjaśniał nie tylko istniejące przebarwienia, ale także zapobiegał nawrotom po stosowaniu innych metod usuwania przebarwień. 

Postać: proszek rozpuszczalny w wodzie.

Dozowanie:
 1-3% w preparatach do użytku domowego, w profesjonalnych peelingach występuje najczęściej w stężeniu 8% w połączeniu z innymi kwasami. Preparat ostatecznie powinien mieć pH 5-6, przy peelingach może być niższe. Rozpuszczać w fazie wodnej w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, można dodawać do fazy wodnej bezpośrednio przed emulgacją. 

Do jakiej skóry jest przeznaczony?
Do skóry z przebarwieniami różnego rodzaju (plamy wątrobowe, potrądzikowe, posłoneczne, pociążowe), z nierównym kolorytem, poszarzałej i zmęczonej, naczynkowej, z trądzikiem różowatym, wspomagająco z trądzikiem pospolitym i osób dorosłych, skóry pod oczami z oznakami zmęczenia.

Do stosowania przez kobiety w ciąży: NIE

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA

Uwielbiam ten sklep

×