Urea

Jest biały, krystaliczny i bezwonny. Mocznik rozpuszcza się w wodzie, ale nie ma zdolności do rozpuszczania się w tłuszczach. Dodatkowo jest składnikiem NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Urea stanowi około 1% masy naskórka, a w NMF jest go nawet około 7%.

Jedną z głównych właściwości mocznika jest działanie nawilżające. Wiąże się ono z tym, że urea jest humektantem oraz posiada higroskopijne właściwości. Oznacza to, że mocznik pochłania wilgoć, a do tego silnie nawilża. Dzieje się to wskutek przyciągania dostarczanych do wnętrza skóry cząsteczek wody i zatrzymywaniu ich w jej strukturach.  Dzięki temu, woda nie ma zdolności mimowolnego parowania, lecz jest wykorzystywana do wszelkich procesów zachodzących w jej strukturach. Mocznik wpływa również na zwiększenie przepuszczalności warstwy rogowej naskórka, co ułatwia przenikanie w głąb skóry innych składników aktywnych, znajdujących się w danym produkcie. Dodatkowo urea wzmacnia barierę ochronną skóry, zwiększa poziom enzymów, które syntetyzują lipidy, a także ma wpływ na ekspresję peptydów przeciwdrobnoustrojowych.

Kosmetyki z mocznikiem, z racji właściwości tego składnika, które uwzględniono wyżej, wykazują bardzo pozytywny wpływ na skórę. Produkty z urea są szczególnie pomocne podczas pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, atopowej czy też łuszczącej się. Nie tylko dlatego, że ją nawilżają, lecz również z tego względu, że złuszczają martwy naskórek i wygładzają skórę, odbudowują i wzmacniają barierę ochronną skóry, a dzięki temu poprawiają jej kondycję. W tym celu należy sięgać po produkty, które zawierają mocznik w wysokości 5-10%. Stężenie wyższe niż 10% sprawdza się natomiast w pielęgnacji skóry trądzikowej lub problemu z tzw. rybią łuską. Wówczas produkty skutecznie wygładzają naskórek, eliminują martwe komórki naskórka i zapobiegają złuszczaniu suchych skórek na jego powierzchni. Takie działanie mocznika określane jest mianem keratolitycznego. Wśród kosmetyków, zawierających mocznik, znajdują się też takie, które posiadają go w koncentracji około 2%. Po takie produkty warto sięgać bez szczególnej potrzeby, dla ogólnego zwiększenia wydajności pielęgnacji skóry. Mocznik w takim stężeniu przyspiesza podział komórek, budujących warstwę ziarnistą skóry, a co się z tym wiążę, wpływa na regenerację naskórka.

Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

No Comments

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA

Uwielbiam ten sklep

×