biorafinowany lewan otrzymywany z rzepaku – nawilża, wygładza, uelastycznia, łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie, wzmacnia włosy, wygładza powierzchnię włosów, bezpieczny dla alergików, ekologiczny, biodegradowalny.
Biorafinowany lewan z rzepaku to naturalna substancja wytwarzana przez mikroorganizmy podczas fermentacji pozostałości roślinnych. Wzmacnia włosy przez zespolenie ich struktury oraz absorbuje promieniowanie UV, szczególnie w zakresie UV-C, chroniąc przed degradacyjnym działaniem słońca.
Ponadto klinicznie udowodniono, że przyczynia się do nawilżenia skóry. Jest efektywnym zamiennikiem dla silnie nawilżającego kwasu hialuronowego. Hamuje utratę wody, która migruje ze skóry właściwej do warstwy rogowej naskórka. Lewan pobudza ludzkie fibroblasty odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny, przez co skóra pozostaje gładka, jędrna i elastyczna.
Ponadto stymuluje proliferację keranocytów, co poprawia koloryt i strukturę powierzchni skóry, nadając jej młodzieńczy i naturalny wygląd.
Ten naturalny biopolimer jest wszechobecny w królestwie roślin, gdzie służy jako rezerwuar energii, również zapewnia komórkom zwiększoną odporność na suszę i mróz. Mikroorganizmy natomiast wytwarzają lewan w celu zapewnienia ochrony przed wysuszeniem, oraz jako kleju służącego do umiejscowienia kolonii mikroorganizmów w środowisku sprzyjającym do rozwoju.
Mikrobiologiczny lewan to biopolimer powstający w wyniku enzymatycznej reakcji wiązania cukrów pochodzenia roślinnego. Unikalna kombinacja różnej wielkości cząsteczek lewanu wspomaga przenikanie substancji aktywnych do dalszych warstw naskórka, gdzie pobudzane do podziału są keranocyty oraz fibroblasty.
Małocząsteczkowy lewan, przenikając przez poszczególne warstwy, naskórka poprawia stan nawilżenia komórek wiążąc wodę, podczas gdy wysokocząsteczkowy lewan tworzy film na powierzchni skóry, zapobiegając w ten sposób utracie wody. Co warto podkreślić – lewan nie posiada substancji alergizujących wymienionych w 7 poprawce do Dyrektywy Kosmetycznej UE.
Laboratorium Naturella posiada własne centrum badawczo rozwojowe gdzie zatrudnieni specjaliści, z wieloletnim doświadczeniem, pracują nad procesem produkcji gotowych wyrobów, w których stosuje się innowacyjne i opatentowane rozwiązania. Najświeższym osiągnięciem jest użycie biorafinowanego lewanu z rzepaku.
Rzepak
Uprawiany w celach spożywczych, przez polskich plantatorów, rzepak spełnia unijne, ekologiczne normy. Dobór rzepaku odbywa się na podstawie oceny jakościowej, pisemnych deklaracji producentów dotyczących sposobów produkcji, certyfikacji oraz cyklicznych audytów.
Olej
Olejarnie, wytwarzają najwyższej jakości olej spożywczy, tłoczony na zimno, nierafinowany. Wytłoczyny (pozostałość po tłoczeniu)
Odpadem po tłoczeniu są świeże wytłoczyny rzepakowe, skupowane od wybranych starannie tłoczni. Każda partia wytłoczyn jest kontrolowana przez laboratorium przed dopuszczeniem do biorafinacji
Biorafinacja
Wytłoczyny wraz z dodanymi do nich wyselekcjonowanymi szczepami mikroorganizmów poddawane są procesowi biorafinacji, która polega na stałym mieszaniu wsadu w dodatniej temperaturze 27℃ w obecności tlenu.
Lewan
Mikroorganizmy wytwarzają lewan, który jest pozyskiwany od pozostałego wsadu poprzez proces odwrotnej osmozy i oczyszczanych naturalnymi rozpuszczalnikami.
Produkty – kosmetyki
Lewan – jest wykorzystywany w formulacji kosmetyków i środków czystości.
Pasza – Pozostałością po biorafinacji lewanu jest probiotyczna pasza dla zwierząt gospodarczych, stymulująca rozwój pozytywnych dla trawienia bakterii żołądkowych. Pierwszeństwo w zakupie paszy mają farmerzy uprawiający rzepak.
Nawóz – Wytwarzany przez zwierzęta gospodarcze naturalny nawóz jest wykorzystywany do użyźniania pól, na których będzie rósł rzepak.