Trehalose

« Back to Glossary Index

Trehaloza – to rodzaj cukru, naturalnie występującego disacharydu zbudowanego z dwóch cząsteczek glukozy, który przyjmujemy każdego dnia w żywności takiej jak chociażby chleb czy warzywa. Pomimo, że trehaloza jest syntezowana przez wiele organizmów, np. grzyby, owady, a nawet niektóre gatunki roślin, to nie potrafią wytwarzać jej ssaki. Zawarta w roślinach trehaloza odgrywa dla nich szczególną rolę, ponieważ dzięki właściwościom silnie nawilżającym, umożliwia im przetrwanie nawet w ekstremalnych warunkach klimatycznych, gdzie narażone są na odwodnienie czy gwałtowne zmiany temperatury. Dokładnie ta sama właściwość trehalozy czyni ją szczególnie przydatną w przemyśle kosmetycznym – substancja ta wręcz zatrzymuje wodę w skórze. Trehaloza w kosmetykach spełnia również rolę doskonałego przeciwutleniacza, ale przede wszystkim, po użyciu kosmetyków z trehalozą, można oczekiwać efektu ochronnego i odmładzającego skórę. Trehaloza jest powszechnie uznawana za substancję wartościową i bezpieczną dla zdrowia człowieka.

Jako disacharyd trehaloza naśladuje cukry znajdujące się w NMF, skutecznie wciągając wilgoć, aby zagwarantować i utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.

NMF (natural moisturising factor) to naturalny czynnik nawilżający, składający się z aminokwasów, mocznika, mleczanów, PCA (kwas piroglutaminowy) i jego soli, peptydów, soli kwasu mlekowego i inne.  Co istotne, z wiekiem poziom NMF w skórze człowieka maleje, co objawia się starzejącą, łuszczącą się i suchą skórą. Dodatkowo, niekorzystnie na ilość NMF w naszej skórze wpływają również niektóre chemiczne preparaty do czyszczenia domu. Dlatego w celu zachowania młodego wyglądu skóry tak ważne jest uzupełnianie niedoborów NMF, właśnie za pomocą trehalozy, która z niezwykłą skutecznością pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry.

Kolejną bardzo istotną funkcją, jaką trehaloza spełnia dla ludzkiej skóry, jest zdolność do ochrony na poziomie komórkowym składników naturalnie w skórze zawartych, co pozwala na zachowanie jej pierwotnej struktury biologicznej, w efekcie czego trehaloza zapobiega uszkodzeniom skóry i włosów, przede wszystkim przed codziennymi zanieczyszczeniami takimi jak smog czy promieniowanie UV.  Trehaloza chroni ponadto przed odwodnieniem komórki odpowiadające za wytwarzanie kolagenu, co również stanowi ważny element walki z uszkodzeniami skóry na poziomie komórkowym. Wskazane właściwości powodują, że trehaloza staje się jednym ze składników najczęściej występujących w preparatach przeznaczonych do cery wrażliwej.

Ostatnią, bardzo istotną funkcją trehalozy są jej właściwości przeciwutleniające, czyli zwalczające wolne rodniki, o czym już wspominaliśmy na wstępie. Co to oznacza w praktyce dla użytkowników kosmetyków naturalnych z trehalozą? Zmniejszenie wolnych rodników zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym, czyli starzeniu się skóry. Z tego też powodu trehalozę znajdziemy wielu kosmetykach anti-aging.

« Back to Glossary Index
Magdalena Kaczanowicz

Cześć! Cieszę się, że tu jesteś i chcesz poczytać o świecie chemii w kosmetykach! Zapraszam do mojego świata:) Jestem pasjonatką chemii, kosmetyków i wszystkiego co z chemią związane. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej:)

All posts

O MNIE

Cześć kosmetyczny freaku!

Witaj w świecie chemii kosmetycznej, gdzie obalam mity, edukuję i jestem dla Ciebie:) Więcej o mnie

Magda

KONTAKT ZE MNĄ

LOOKFANTASTIC

PARTNER CENEO

TUTAJ POWINIEN ZNALEZC SIE OPIS OBRAZKA

Uwielbiam ten sklep

×