guma ksantanowa – pełni ona funkcję modyfikatora reologii, czyli wpływa na konsystencję preparatu. Zagęszcza go, zwiększa lepkość i plastyczność. Gumę ksantanową dodaje się szczególnie do takich kosmetyków jak: szampony, płyny do mycia, emulsje odbudowujące warstwę hydrolipidową, pasty do zębów, kremy do twarzy; można ją nawet znaleźć w tuszach do rzęs. Właśnie dzięki temu składnikowi, każdy z tych produktów ma odpowiednią konsystencję – szampon nie jest zbyt gęsty, a maskara się nie rozpływa.
Zawartość tego składnika jest zależna od rodzaju produktu i jego przeznaczenia. Co ciekawe gumę ksantanową można kupić samodzielnie i również na własną rękę przygotować kosmetyk z jej zastosowaniem.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Najczęstsze połączenia: w połączeniu z innymi gumami lub samodzielnie
Bezpieczny dla kobiet w ciąży? tak
Stosowane stężenia surowca: stężenie gumy ksantanowej, jakie zazwyczaj wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, wynosi od 0.1% do 10%.
« Wróć do składników