Masło shea jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z orzechów afrykańskiego drzewa masłosza Parka (drzewo masłowe). Masło shea jest naturalnym filtrem UV. Koi podrażnienia, chroni i nawilża skórę. Emolient tłusty, który tworzy na skórze warstwę okluzyjną, chroniącą przed nadmiernym wyparowywaniem wody. Jest to produkt uniwersalny stosowany zarówno do pielęgnacji ciała, twarzy, wrażliwych okolic oczu, jak i delikatnej skóry dzieci. Ceniony za brak własności alergizujących. Masło shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem. Dodatkowo masło to nie powoduje zatkania ujść mieszków włosowych, więc jest całkowicie bezpieczne nawet dla cery tłustej. W droższych kremach do twarzy masło shea może być stosowane w formie, która nie krystalizuje – w kremach typu hydrożele nie może być stosowane masło tańsze, ponieważ inaczej po jakimś czasie wytrącałoby się z formulacji, co często dzieje się w masłach do ust.
« Wróć do składników